Авточасти за Автомобили Dodge

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Dodge

Dodge е американска марка превозни средства, произведени и разпространени на световният пазар от Chrysler Group в над 60 страни. Компанията е създадена под името Dodge Brothers Company, през 1900 година. В началото компанията е произвеждала двигатели и шасита за фирми производители на автомобили, като Ford Motor Company. Производството на превозните средства с тази марка стартира през 1914 година. През тази година Horace, един от основателите на компанията, създава новият четири цилиндров Dodge модел 30, който също излиза на пазара като малко по-луксозният Ford Модел Т.

През 1916 година, Dodge Brothers печели признание за издръжливост на автомобилa. Chrysler Corporation, купува марката Dodge през 1928 година, а сега е част от Chrysler Group, която е в съюз с Fiat. 1930-та е годината, когато Dodge добавя новият осем цилиндров мотор при своите автомобили, допълвайки линията на шест цилиндровите двигатели. Луксозният модел Dodge D11, излиза за двадесет и петата годишнина през 1939 година. Първите опити на Dodge в производството на спортни автомобили са наблюдавани в края на 1950 година.

През 1953 година, Dodge представя своят нов двигател V8, който е по-малка версия на оригиналния проект на известния Hemi. Новата ера за Dodge започва през 1955 година. Марката Dodge също така е известна и със своето производство на ванове и камиони. Още от самото начало са произвеждани лекотоварни камиони до 1930 година, когато са добавили и тежкотоварната гама. Първият ван от компактната серия A излиза през 1964 година.

С постоянно обновяваният стайлинг и развитието на по-мощни двигатели, Dodge намира сигурен пазар за продуктите си, след като Америка открива магистралното пътуване. Всичко се променя в Dodge и Chrysler като цяло, когато Съединените щати са засегнати от петролната криза през 1973 година. В последните десетилетия, Dodge правят нови неща и се опитват да еволюират във времето. Марката освен в Америка, се предлага и на международни пазари като Азия, Австралия, Бразилия, Канада, Европа, Мексико и други.