Авточасти за Автомобили Jaguar

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Jaguar

Jaguar Cars, известен просто като Jaguar е британски производител на мотори и луксозни автомобили със седалище в Whitley, Coventry - Англия. Компанията е основа на през 1922 година, като Swallow Sidecar Company от сър William Lyons, първоначално като производител на мотоциклети, след което еволюира в производството на автомобили. Името е променено на Jaguar, след Втората световна война. В момента компанията принадлежи на индийската автомобилна компания Tata Motors.

Jaguar е познат в целият свят със своите луксозни превозни средства и спортни автомобили от 1930 година насам. Името Jaguar, става известно чрез представяне на поредица от привлекателни спортни автомобили, като XK 120 от 1949 година, разработките в XK 140 и XK 150, E Type или XKE както е известен в САЩ от 1961 година. През 1951 година е бил въведен големият седан Mark VII, който е предназначен за американският пазар. По-това време Jaguar са били претоварени с поръчки.

През 1956 година, Jaguar Mark VII печели престижното рали Монте Карло. Компанията е независима, докато не става част от националният превозвач British Motor Corporation, през 1966 година. През 1989 година, Jaguar става част от Ford. През 1999 година, става част от новата Premier Automotive Group на Ford. Land Rover е добавен към групата през 2000 година, след като са били продадени от BMW. На 25 март 2008 година, Ford Motor Company продава търговската марка и технология на Jaguar и Land Rover на индийската компания Tata Motors.

Компанията първоначално е била разположена в Блекпул, но е преместенa в Ковънтри за да бъде в сърцето на британската автомобилна индустрия. Днес фабриките се намират в Браунс Лейн в Ковънтри, Касъл Бромич в Бирмингам и Halewood в Ливърпул. Проектираните двигатели носещи марката са Jaguar Motor XK6, Jaguar V12 двигател, Jaguar AJ6 редови двигател и съвременните Jaguar AJ-V6 и Jaguar AJ-V8 двигатели.