Авточасти за Автомобили Lamborghini

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Lamborhini

Компанията Automobili Lamborghini SpA, наричана често Lamborghini е италиански автомобилен производител. Компанията е основана от Ferruccio Lamborghini, през 1963 година. Фирмата е съществувала и в по-ранните години под името Lamborghini Trattori SpA, която се е занимавала с производството на трактори и земеделска техника. Първите модели на автомобили са били създадени в началото на 60-те години. Те били известни със своята изисканост, власт и комфорт.

Lamborghini се прочува много със своето спортно купе Miura, през 1966 година. След десетилетие на бърз растеж, трудните времена за дружеството идват в средата на 70-те години, като продажбите са засегнати от световната финансова и петролна криза. През 1987 година, компанията попада под чадъра на корпоративният гигант Chrysler Corporation. Американската компания не успява да върне репутацията и рентабилността на автомобилната марка и продава Lamborghini на индонезийска компания през 1994 година.

Липсата на успех при Lamborghini продължава и през 90-те години, докато компанията не е продадена през 1998 година на Audi, филиал на Volkswagen Group. Собствеността на Audi бележи началото на период на стабилност и повишаване на производителността за Lamborghini. Следват увеличаване на продажбите почти десетократно през 2000 година, достигайки рекордни продажби през 2007 и 2008 година.

Около 3000 автомобила слизат от производствената линия в Sant'Agata - Bolognese, всяка година. В момента компанията предлага два варианта на модела Gallardo, купе и роудстър, задвижвани от двигател V10. Водещият V12 на Murcielago купе и роудстър е бил прекратен в края на 2010 година и заместен с неговия наследник, Lamborghini Aventador през 2011 година. Едни от най-важните пазари за спортните автомобили Lamborghini са САЩ, Германия, Великобритания и Япония.