Авточасти за Автомобили Maserati

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Maserati

Maserati е италиански производител на автомобили от висок и луксозен клас, създаден на 1 декември 1914 година в град Болоня. Централата на компанията в момента е в Modena - Италия. В момента компанията е собственост на италианската индустриална група Fiat. Семейството на Maserati, чието фамилно име носи марката на автомобилите, се е състояло от шест братя: Alfieri, Carlo, Bindo, Etone, Mario и Ernesto. Mario се е посветил на изкуството. Carlo започва успешната си кариера като състезател, но през 1919 година умира от туберкулоза. Alfieri, Bindo и Ernesto са работили в автомобилната компания Isotta-Fraschini.

През 1914 година, Alfieri решава да отвори собствена работилница в района на Болоня. Скоро към него са се присъединили и двамата му братя Bindo и Ernesto. Заедно те създават спортен автомобил с двулитров двигател. През 1926 година, с финансовата подкрепа на Diato, компанията на Maserati започва производство на автомобили с четири, шест, осем и шестнадесет цилиндрови двигатели. Един от първите автомобили Maserati управляван от Alfieri, печели състезание в Targa Florio през 1926 година. Изработката на фирменото лого "тризъбец" е дело на Mario Maserati. През 1932 година е починал и Alfieri, но останалите трима братя Bindo, Etone и Ernesto, продължават дейността на дружеството.

През 1937 година, останалите братя Maserati, продават компанията на семейството Orsi, който през 1940 година прехвърлят централата на компанията в родния си град Modena. Братята продължават да работят в компанията като инженери въз основа на подписаният десет годишен договор. По-време на втората световна война компанията работи за италианската армия. След 1957 година, Maserati се фокусира върху създаването на пътнически автомобили с шест цилиндров двигател. През 1968 година, Maserati претърпява големи промени и е продадена на Citroen. През 70-те години гамата на Maserati се състои от добре известните и престижни модели: Coupe Maserati Merak V6, Maserati Bora V8, Maserati Khamsin C V8 и луксозният седан Maserati Quattroporte V8.

През 1982 година е създаден новият модел Maserati Biturbo V6. В следващите години компанията прави много нови разработки. През май 1993 година, компанията става собственост Fiat. През 1999 година се открива нова епоха за Maserati с модела 3200 GT. Едни от класиките на автомобилната марка, като Maserati Quattroporte № 1 принадлежи на бившия президент на Италия Carlo Azeglio Ciampi, както и Maserati Quattroporte № 2, което е собственост на настоящият премиер Silvio Berlusconi. Производственият обем на Maserati през 2007 година е в размер на близо осем хиляди превозни средства.