Авточасти за Автомобили Mazda

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Mazda

Mazda е японска марка, производител на автомобили със седалище в Hiroshima. В самото начало Mazda започва като Toyo Cork Kogyo Co Ltd, основана в Япония през 1910 година. Официално името Mazda е прието от компанията през 1984 година, въпреки че всеки продаден автомобил от началото се е предлагал с това име. Mazda R360 е произведена през 1960 година, следвана от нови двигатели на Mazda през 1962 година. В началото на 60-те години, Mazda полага огромни инженерни усилия в развитието на ротационния двигател тип Wankel.

От 1967 година насам като се започне с Cosmo Sport и се стигне до RX-8, произведен в наши дни, марката Mazda си остава от единствените производители на ванкелов двигател. Автомобилите с ротационен двигател бързо стават популярни заради комбинацията си от добра мощност и ниско тегло в сравнение с буталните двигатели V6 или V8, които постигат същата мощност. През 1960 година, Ford Motor Company става корпоративен инвеститор на Mazda. През 1968 година Mazda, стартира официално в Канада под името Mazda Canada.

През 1970 година, марката за първи път навлиза на американският пазар с толкова голям успех, че се създава Mazda Rotary Pickup, продавана само в Съединените щати. През 1979 година, Ford Motor Company стартира със седем процентово участие в Mazda. В началото на 1993 година, компанията пуска луксозната марка Amati за да се яви като сериозен конкурент на марките Acura, Infiniti и Lexus в Северна Америка. Марката Amati в крайна сметка е спряна преди да стане хит на пазара. В Европа, името Xedos се свързва и с Mazda Xedos 6, двата модела са в производство от 1992 до 1997 година.

Линията Xedos била пусната на пазара под марката Mazda, и се е използвала емблемата на марката от съответните години, която е била променяна седем пъти от началото до сега. В спортните автомобилни състезания, Mazda е постигнала успехи както с двигател тип Wankel, така и с модели на техните бутални двигатели. През 2007 година, Mazda произвежда почти 1.3 милиона автомобила в световен мащаб. По-голямата част от около един милион превозни средства са произведени от заводите в Япония.