Авточасти за Автомобили Proton

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Proton

Proton е малайзийски автомобилен производител със седалище в Subang Jaya и Shah Alam - Малайзия. Основан през 1983 година, Proton е единственият производител на автомобили в Малайзия до създаването на техният конкурент и заклетият враг, Perodua през 1993 година. Марката е основен член на холдинговата компания Proton Holdings Berhad. Над 42% от собствения капитал се притежава от правителствената компания Khazanah Nasional Berhad. За повече от десетилетие след нейното създаване, този дял е съвместна собственост на Mitsubishi Motors Corporation и Mitsubishi Corporation, докато те не го продават.

Компанията е създадена през 1983 година под ръководството на бившия министър председател, д-р Mahathir Mohamad. Въз основа на технологиите и доставяните части от Mitsubishi Motors, производството на първия модел Proton Saga започна през септември 1985 година. Първоначално компонентите на автомобила са били изцяло произведени от Mitsubishi, което постепенно е било променено с развитието на технологиите и придобитите умения. Старото лого на марката с полумесец, звезда и четиринадесет лъча е използвано до 1990 година, когато е заменено с новото лого на Proton, на което е изобразена глава на тигър.

Proton Waja (Proton Impian във Великобритания), който стартира в началото на 2001 година, е първият модел автомобил, проектиран самостоятелно от Proton. С придобиването на технологиите на Lotus през 1996 година от ACBN Holdings (компания, собственост на Volkswagen), Proton получава допълнителен източник от инженерни и автомобилни експерти. Това довежда до производството на Proton Gen-2 с кодово име Wira Replacement, модел WRM. През 2007 година, Proton стартира новият седан като заместител на версията Wira, но с новото име Persona, което вече е било използвано като име за моделите продавани извън Малайзия. Proton Saga, моделът с кодово име Proton BLM стартира на 18 януари 2008 година.

Proton отново влиза в преговори с Mitsubishi Motors. В следствие на тези преговори се дължи промяната на Waja, на базата на Mitsubishi Lancer и емблемата на Proton Persona и Proton Exora Mitsubishi в определени пазари. Считано от 1985 година до 2008 година, Proton имат продадени над три милиона превозни средства. Proton изнася автомобили в Обединеното кралство, Южна Африка и Австралия. Компанията търгува агресивно своите автомобили в няколко други страни, включително Близкия изток. Освен това, Proton също изнася малка част от своите автомобили в Сингапур, Бруней, Индонезия, Тайланд, Непал, Шри Ланка, Пакистан, Бангладеш, Тайван, Кипър и остров Мавриций.