Авточасти за Автомобили Smart

Намерете това от което се нуждаете

История на автомобилната марка Smart

Smart е автомобилната индустрия на Daimler AG. Smart е немски производител на малки коли произведени в Bоblingen - Германия и Hambach - Франция. В края на 1980 година, SMH (марката часовници Swatch) с изпълнителен директор Nicolas Hayek, започнали разработването на идеята за нова кола. Той смятал, че автомобилната индустрия е пренебрегнала голяма част от потенциални клиенти, които искат малък и стилен градски автомобил.

Тази идея става известна като Swatchmobile. Частната компания Hayek Engineering AG, започнала проектирането на новата двуместна кола за SMH. Вместо да се конкурират пряко, Hayek предпочел да си сътрудничат с друга компания в автомобилната индустрия. Така през 1991 година, постигнал споразумение с Volkswagen да споделят развитието на новият проект за автомобила Smart. През 1993 година, Volkswagen е работел по Smart, който се очаквало да има разход на гориво 3 литра на 100 километра.

Hayek е подозирал, че новият изпълнителен директор на Volkswagen, ще сложи край на споразумение с SMH и дискретно започнал да търси други автомобилни компании, които да произвеждат автомобила Smart. Отблъснат от BMW, General Motors, Renault и Fiat, той най-накрая постигнал неформално споразумение с Daimler-Benz AG. Автомобилът успешно стартира в девет европейски страни през октомври 1998 година.

Малко по-късно Daimler-Benz изкупува оставащият дял в компанията на SMH. Сега Smart е изцяло притежавано дъщерно дружество на Daimler-Benz. След 2000 година, линията на модела Smart е разширена с Roadster, чиито двигател е монтиран в задната част на автомобила. Амбициозните разширения в автомобилите Smart не успяват да увеличат значително печалбите на компанията.