Части за Автомобили

Намерете това от което се нуждаетеЕлектрическа система на автомобила

Днешните електрически системи при автомобилите са все по-сложени и подчертават границите на съвременните технологии, но те продължават да бъдат идентични с основният им принцип от преди 30 години. Част от електрическата система на автомобила е акумулатора (батерията). Това е устройство което се използва за съхраняването на тока необходим за стартиране на двигателя и експлоатирането на електрическите аксесоари в автомобила.

Електрическата система при колата работи на 12 волта. Живота на акумулатора е с продължение от 3 до 5 години в зависимост от климатичните условия по-време на неговата експлоатация. Друга част в електрическата система на автомобила е динамото, което произвежда електроенергия, използвана от електрическите уредите и за поддържане и зареждане на акумулатора. Динамото се задвижва от ремък чрез двигателя и произвежда променлив ток AC, който се преобразува до 12 волтов постоянен ток DC от диоден мост (токоизправител).

Променливият ток не може да се съхранява, но е много по-ефективен. Повечето динама (алтернатори) сега използват вътрешни регулатори на напрежение, за да се поддържа правилното напрежение на системата от 12.6-14.5 волта. Другият основен електрически компонент в електрическата система на колата се използва само по-няколко пъти на ден, но е най-големият енергиен потребител и най-критичен към работата на вашия автомобил - това е стартера.

Стартера е DC мотор, който се превръща в двигател на коляновия вал чрез маховика, за да започне процеса на горене чрез създаване на компресия в цилиндрите. Напрежението (тока) на стартера се доставя директно от акумулатора (батерията) и се контролира от реле управлявано от контактният ключ на колата. Някои от останалите части които са включени в електрическата система на автомобила са: датчици, електрически мотори, електрически перки, превключватели, централни механизми, електрически помпи, реостат, стъпков мотор, бушони и още много други елементи.