Части за Автомобили

Намерете това от което се нуждаетеОхладителна система

Охладителната система на автомобила е съвкупност от много елементи като: воден радиатор, водна помпа, водни съединения, ел. перка за радиатор, релета, датчици и много други. Радиатора е основна част от охладителната система и се използват за охлаждане на двигатели с вътрешно горене, главно в пътно транспортни превозни средства, но също и в други бутални двигатели, въздухоплавателни средства, железопътни локомотиви, мотоциклети или други подобни използващи такъв двигател.

Охладителната система е захранена с течен топло носител като вода или антифриз, преминавайки през блока на двигателя където се нагрява, след което циркулира през тръби и маркучи преминавайки през самия радиатор, където тази топлина се губи в атмосферата. След като се охлади течността, тя отново се насочва към двигателя за да отнеме натрупалата се температура от работата на двигателя с вътрешно горене. Този цикълът се повтаря постоянно докато двигателя работи, но само и единствено при нужда.

Важен фактор при този процес оказва и външната температура. Също така при някои автомобили и други моторни превозни средства се използва въздушно охлаждане на двигателя. Ел. перката или казано по-друг начин, вентилатора е монтиран в непосредствена близост до радиатора, който издухва въздух през него охлаждайки течността. Въздухът е важна част в процеса на охладителната система, защото отнема топлината от радиатора. Необходимо е загряният въздух да бъде заменян постоянно от хладен въздух.

При необходимост, както споменахме по-рано този процес на трансфер на топлина продължава постоянно. Ето защо радиатора се намира зад маската или решетката в предния край на автомобила. Тъй като колата се движи, въздушният поток преминава през радиатора и непрекъснато отнема от натрупалата се топлина. Въпреки това, когато превозното средство не е в движение или когато естественият въздушен поток е недостатъчен, вентилатора е насочен директно в ядрото на радиатора, прехвърляйки през него хладен въздух, отнемайки от натрупалата се топлина.