Части за Автомобили

Намерете това от което се нуждаетеСкоростната кутия или както ще я наричаме на някои места по-долу в темата - трансмисия е с най-голяма употреба в моторните превозни средства. Тя има функцията да адаптира и предава мощността на двигателя с вътрешно горене към колелата на превозното средство. Скоростната кутия има няколко предавателни числа или по-просто казано предавки. Те дават възможност за превключване между тях, като скоростта варира от ниска към висока и обратно.

Необходимостта от промяна на предавките е задължителна за намаляване на високите обороти на двигателя или увеличаване и намаляване на въртящия момент в този процес. В повечето съвременни и модерни скоростни кутии се използва увеличаването на въртящия момент при намаляване на скоростта на коляновия вал на двигателя. Необходимостта за промяна на предавките в автомобила е следствие от характеристиките на двигателя с вътрешно горене.

Двигателите обикновено работят в диапазона от 600 оборота до около 7000 оборота в минута, докато колелата на автомобила се въртят между 0 оборота в минута и достигат до около 1800 оборота в минута. Обикновено дизеловите двигатели работят на по-ниски обороти. При потегляне коляновият вал има най-голям въртящ момент.

Двигателят, за да осигури най-високите си резултати от въртящият момент, който е в средата на неговия обхват е необходима намесата на трансмисията и смяната на предавките. Скоростните кутии при автомобилите и камионите се делят на няколко вида. Ръчна, при която има два типа - синхронизирана и не синхронизирана. Другите два типа скоростни кутии са автоматична и полуавтоматична.