Части за Автомобили

Намерете това от което се нуждаетеСпирачна система

Спирачната система при моторните (и не само) превозни средства е устройство което потиска движението. Спирачката е противоположен компонент на съединителя. Спирачната система използват триене и преобразува кинетичната енергия в топлина. Спирачната система е съвкупност от много елементи, като спирачни дискове, спирачни барабани, накладки, спирачни апарати, спирачен цилиндър, маслени тръбили или маркучи, серво апарат, спирачна помпа, спирачен цилиндър и още много други.

Всички колесните превозни средства, имат спирачна система от подобен вид и устройство. Спирачните дискове са обикновено изработени от чугун, но в някои случаи може да бъдат изработени от карбон или керамични композитни материали. За да се спре въртенето на колелото спирачните дискове са притискани от спирачните накладки, монтирани на устройство, наречено спирачни челюсти, които се намират от двете страни на диска.

Триенето води до забавяне скоростта на въртене на колелото в зависимост от приложения натиск или напълното му спиране от движение. Както споменахме по-рано при триенето се получава топлинна енергия. Когато спирачните дискове и накладки станат твърде горещи, ефективността им е по-малка. В сравнение с барабанните спирачки, дисковите спирачки предлагат по-добро спиране на превозното средство, защото диска по-лесно може да се охлажда. Спирачната сила на барабанните спирачки, винаги е пропорционална на налягането за разлика от дисковите.

Най-ефективните и популярни дискови спирачни системи са приложени при спортните автомобили. Както знаете тези автомобили са с по-взискателна спирачна ефективност. Дисковете сега са станали по-често използвани в повечето автомобили, въпреки че много други използват барабанни спирачки на задните колела, за да поддържат разходите и теглото. Тъй като предните спирачки изпълняват по-голямата част от спирачно усилие, това може да бъде един разумен компромис.