Части за Автомобили

Намерете това от което се нуждаете4 x 4 – части втора ръка

най-добрите части втора употреба за вашия 4x4

Задвижване на четирите колела 4WD или 4 × 4 (четири от четири) означава, че превозното средство позволява посредством въртящият момент на двигателя да задвижи четирите колела по-отделно. Терминът задвижване на четирите колела обикновено описва по-големите пътнически превозни средства. Някои от тях позволяват на водача ръчното превключване (понякога и с автоматична опция) на задвижването между една или две от осите (ако има такъв режим).

При този режим едната ос предава въртящият момент и задвижва само двете колела при движение по-улиците и при другият вариант се задвижват четирите колела в режим на условия с ниско сцепление като лед, кал, сняг или в насипно състояние чакъл и пясък. Въпреки, че много хора свързват понятието 4 x 4 с оф-роуд автомобилите, то се предлага в много и различни класове превозни средства. Задвижването на четирите колела едновременно осигурява по-добър контрол върху автомобила, отколкото нормалните коли с предно или задно предаване на пътя на много повърхности и е важна част в автомобилните спортове като ралита и други.

В съкращението 4 x 4, първата цифра обикновено се приема като общият брой на колела или по-точно казано края на осите, а втората цифра показва броят на задвижващите колела. Примерно при 4 x 2 означава, че четирите колела на превозното средство, при което мощността на двигателя се предава на двете оси като отпред се задвижват двете колела едновременно и отзад на другата ос двете колела са задвижвани също едновременно.

4WD и AWD попадат в четири категории на задвижване както следва: F4 е категорията с предно разположен двигател и задно задвижване на четирите колела с 4WD и AWD оформление. R4 е категория със задно разположен двигател в системата за задвижване на всички колела с AWD оформление. FF4-T е с предно разположен двигател, монтиран напречно и предно предаване с AWD оформление. При FF4-L, двигателят е предно разположен, монтиран надлъжно с предно предаване и AWD оформление.