Части за Автомобили

Намерете това от което се нуждаетеAirbag - Автомобили

Въздушна възглавница или още наричана Airbag е устройство за безопасност.. Това е защита за шофьора и пътниците, състояща се от гъвкав пакет, предназначени да се надува бързо по-време на сблъсък на автомобила, предпазвайки ги от хвръкнали интериорни обекти и предмети от превозното средство, удар във волана, таблото или прозореца. Съвременните превозни средства могат да съдържат множество въздушни възглавници (Airbags) разположени в различните страни на автомобила.

Те могат бъдат поставени на много места около пътниците, като волана, арматурното табло, вратите, колонките на вратите, страничната част на седалките и в тавана. Повечето въздушни възглавници се задействат от датчик в зоната на удара в зависимост от неговата тежест. Въздушната възглавница (Airbag) е предназначена да се активира от датчика, от леки до тежки катастрофи. Първият Airbag е въведен в пътнически автомобили през 1970 година.

Въздушната възглавница (Airbag) навлиза с по-голям успех в края на 80-те и началото на 90-те години, когато автомобилите започват да включват до четири или повече въздушни възглавници (Airbags). Различните производители с течение на времето използват различни термини за въздушните възглавници. General Motors първи пускат системата на пазара като Air Cushion Restraint System (ACRS).

Други автомобилни производители наричат допълнителната предпазна система, Supplemental Restraint System (SRS) и Supplemental Inflatable Restraint (SIR). Тези системи биват пасивни и активни. Някои от въздушните възглавници (Airbags) са пасивни и за да бъдат задействани от датчика е нужно пътника да е с поставен предпазен колан. Страничните въздушни възглавници (Airbars) се задействат от датчик за налягане. През 2009 година, Mercedes въвеждат въздушна възглавница (Airbag) и в предпазният колан.