Части за Бусове

Намерете това от което се нуждаетеПринцип на работа, на двигателните датчици

В електронната система за контрол на ECU при превозните средства се използват сензори и датчици, които следят работата на двигателя и подават необходимата информация към компютъра. Сензорите (датчиците) на двигателя с вътрешно горене дават на ECU информация за температурата на охлаждащата течност на двигателя, нивото на количеството моторно масло, както и отчитат потока на отработените газове за наличие на достатъчно кислород.

Друг датчик при автомобилите е сензора за входящ въздух. Този датчик се намира в тръбната система след въздушният филтър. Сензорът (датчика) за налягане обикновено се намира в всмукателният колектор. Този датчик измерва обема на входящият въздух от двигателя към изпускателната система и следи за натоварването на двигателя. Датчика за налягането представлява силициев чип.

Когато налягането в смукателния колектор се промени, силициевият чип има способността да се огъва. Датчика за оборотите на двигателя и ъгъла на коляновият вал при съвместна работа с датчика за налягане и датчика за входящ въздух позволяват на ECU да изчислява основното операционно натоварване на двигателя с вътрешно горене.

Датчик за температурата на водата обикновено се намира близо до изхода за охлаждащата течност на главата на цилиндъра. Сензора за температура на водата е необходимо защото изгарянето на гориво е по-малко ефективно, когато двигателят е студен. Когато двигателят с вътрешно горене е студен триенето на частите е по-високо и се увеличава операционното натоварване.

Сигнала подаден от датчика за температурата на водата се използва от ECU за да се определи колко гориво и обогатяване е необходимо. Чрез тази информация се правят необходими корекции за да се подобри работата на студеният двигател. Сензора на газта обикновено се намира на педала за подаване на газ. Този датчик също може да бъде монтиран и в двигателният сектор, но това зависи от вида двигател и модела превозно средство.

Сензорът (датчика), който измерва съотношението на изгорелите газове е монтиран в изпускателната система. Този датчик подава информация, която е необходима при смесването на гориво с въздух и при необходимост се извършват нужните корекции. Чрез сайта за търсене на ресервни авто части – 24asti.bg, Вие лесно ще намерите и закупите всеки един датчик за бензинов или дизелов двигател.