Части за Бусове

Намерете това от което се нуждаетеКаква е функцията и управлението на автомобилният компютър?

Всички автомобили, произведени в днешно време, притежават най-малко един компютър. Той е отговорен за мониторинга на емисиите от двигателя и коригиране на управлението му, за да запази възможно най-ниските емисии. Компютърът получава информация от много и различни сензори, включително: сензора за кислород, сензора за налягането на въздуха, сензора за температурата на въздуха и датчика за температурата на двигателя.

Другите три датчика подаващи информация на автомобилният компютър са сензора за позицията на педала на газта, сензора за натиск и сензора за кислород. При използването на информацията от тези сензори, компютърът може да контролира неща като горивните инжектори и свещите, за да се получат възможно най-добри резултати от работата на двигателя, при неговото стартиране.

Компютърът може също да усети, когато нещо се е объркало и да информира водача с предупредителна светлина или сигнал. Вече подадената информация за повреда се записва в компютъра. Автосервизите разполагат с друг тип компютри, които могат да прочетат диагностичният код от автокомпютъра, който помага да се реши проблема. Компютрите биват различни видове в зависимост от оборудването на колата.

При някои автомобили компютрите контролират автоматичната скоростна кутия. Ако автомобилът разполага с антиблокираща система (ABS), той има компютър, който следи скоростта на колелата и контролира спирачките. Много от системите за въздушни възглавници имат своите собствени компютри. Разширените системи за климатичен контрол често разполагат със собствен компютър.

Някои автомобили сега имат електрически седалки и огледала, които също се управляват от компютър. Всяко радио или CD плейър с дигитален дисплей съдържа компютър в себе си. Системите за круиз контрол също използват компютър. С други думи, модерният луксозен автомобил е подвижна компютърна мрежа. Удивително е колко вградени контролери може да има едно превозно средство.