Части за Бусове

Намерете това от което се нуждаетеОхладителна система при бензиновите и дизелови двигатели

Въпреки че бензиновите и дизелови двигатели са се подобрили много през годините, те все още не са много ефективни в превръщането на химическата енергия в механична енергия. Повечето от енергията, може би около 70 процента се превръща в топлина, и затова е нужна работа на охладителната система, за да контролира топлинната енергия и позволи на двигателя с вътрешно горене да работи в допустимите температурни норми.

В действителност, охладителната система на автомобила при шофиране по-магистрала, разсейва достатъчно топлина за отопление на две средно големи къщи. Основната работа на охладителната система е да се запази двигателя от прегряване чрез прехвърляне на тази топлина във въздуха, но охладителната система също има няколко други важни задачи.

Двигателят с вътрешно горене си работи най-добре при определени високи температура. Когато двигателят е студен, компонентите се износват по-бързо, и двигателят не e ефективен и отделя по-голям процент вредни газове. Другата важна работа на охладителната система е да позволи на двигателя да загрява възможно най-бързо, и след това да поддържа двигателя при постоянната му температура.

Охлаждането на двигателя може да стане по два начина: чрез течност или въздушно. При течното охлаждане на двигателя, циркулира течност чрез тръби, маркучи и проходи (канали) в двигателя. Тъй като тази течност (антифриз или вода) преминава през горещия двигател, тя поглъща част от топлината, охлаждайки самият двигател. След като течността е преминала през двигателя, тя минава през топлообменник или радиатор, който пренася топлината от течността във въздуха.

Някои по-стари автомобили и много малко съвременни превозни средства са с въздушно охлаждане. При въздушното охлаждане на двигателя, блока на двигателя е покрит с алуминиеви ребра, които контролират топлината предизвикана от горенето в цилиндрите. Мощен вентилатор разсейва натрупалата се топлина в алуминиевите ребра, като прехвърля топлината във въздуха.