Части за Камиони

Намерете това от което се нуждаете


Функция на датчиците и сензорите при камионите и съвместната им работа с главният компютър

Компютрите на камионите могат да извършват само това, за което те предварително са програмирани. Ако към тях е подаден грешен сигнал, изпълнената команда няма да бъде правилна. В компютъра на камиона за управление на двигателя, наречен Powertrain Control Module или PCM, въвеждането на данни не е от клавиатура, а се подават електронни сигнали чрез различни датчици.

Датчиците се явяват и действат като очите и ушите на двигателя с вътрешно горене и помагат за неговата правилна работа и експлоатация в различните условия по-време на шофиране. Следователно, Powertrain Control Module (PCM) не може да извърши правилна работа, ако датчиците, от които получава сигналите са дефектни или липсващи.

Например, системата за управление на двигателя няма да функционира, ако компютъра на камиона (PCM) не получи добър сигнал от датчика на охлаждащата течност или кислородният сензор. Нито пък да се балансира горивна смес правилно, ако не получи добър сигнал от датчика за позицията на педала на газта, MAP сензора (датчика) или датчика на въздушния поток.

Двигателя няма да може дори да се стартира, ако PCM компютъра не получи сигнал от датчика за позицията на коляновия вал. Сензорите (датчиците) следят всички ключови функции, необходими за управление на момента на запалването на двигателя с вътрешно горене. Датчиците също така следят за доставката на гориво, контрола на емисиите, предаването на скоростите и управлението на круиз контрола.

Други датчици следят за намаляването на въртящия момент на двигателя, ако превозното средство разполага с антиблокиращи спирачки и тракшън контрол и отчитането на изхода на алтернатора. При много камиони, лекотоварни превозни средства и автомобили, PCM компютъра контролира дори педала на газта чрез подаване на сигнал от датчик. Сензорите и датчиците при камионите трябва да са абсолютно и задължително надеждни за да функционира и рабори цялата система безпрепятствено.