Части за Камиони

Намерете това от което се нуждаете


Типове кабини при камионите

Кабината на камиона е затворено пространство в камиона, от където водачът управлява превозното средство. Думата произхожда като кратка форма от думата кабриолет. Модерните кабини на камионите обикновено разполагат с климатик, добра звукова система и ергономични седалки с въздушно окачване. Всички тежкотоварни камиони притежават спално отделение, което е прикрепено към кабината, където водачът може да почива докато не шофира.

Отделениеята за почивка в кабината на камиона биват различни по-размер в зависимост от големината на кабината, на камиона. Кабините при камионите биват няколко възможни конфигурации. Единият вариант е когато кабината на камиона се намира над двигателя и седящото място за управление на шофьора се намира над върха на предната ос и двигателя.

Предните врати обикновено са пред и над предните гуми. Този дизайн на кабината е приложен при почти всички европейски камиони, в които общата дължина на камиона е строго регламентирана. Този тип кабини са срещани и в САЩ, но известността и интереса към тях се загубва, когато допустимата дължина е разширена в началото на 1980 година. За достъп до двигателя, цялата кабина се накланя напред.

Този дизайн за камионна кабина носи името - наклонена кабина. Този тип на кабината е особено подходяща за условията в Европа. Условията за работа на тези превозни средства са склонни да бъде по-добре охлаждан двигателя с вътрешно горене отколкото този при конвенционалният дизайн на кабината, когато се използват в горещ климат, като се намалява площта.

Достъп до кабината на европейските камиони е често чрез стъпала, които се намират пред предните гуми. Конвенционалните кабини най-често се срещат в Северна Америка и Австралия. Шофьорът е седнал зад двигателя, като при повечето леки автомобили, джипове или пикапи. С тази форма, този тип кабини за камиони са устойчиви на вятър. Тези камиони обикновено консумират много повече гориво.

Конвенционалните кабини осигуряват малко по-слаба видимост от кабините на европейските камиони. За разлика от аеродинамичните европейски кабини те са много опростени. Вратите при този тип кабини се намират зад и над предните гуми. Достъпа до конвенционална кабина е често от стъпала намиращи се близо до резервоара за гориво. Някои стари модели камиони са с европейски тип кабини, при които двигателя на камиона се намира в самата кабина. Този тип кабини се срещат все по-рядко.