Части за Камиони

Намерете това от което се нуждаете


Принцип на работа и действие при релетата на камионите

Във всяка електрическа система на лекотоварните и тежкотоварни камиони, участват много електрически релета. Тези така наречени контролни релета се използват като ключ, който използва електрически сигнал за тяхното активирате. След като се активира релето се създава електрическа връзка в електрическото захранване, насочено към даден аксесоар.

Тези аксесоари могат да варират от главния компютър PCM (контролния модул) до горивната помпа на камиона. Повечето релета за контрол работят на един и същ принцип, въпреки че при някои от тях конфигурацията може да варира. Има два начина, които трябва да се разгледат и приложат, когато се диагностицира проблема на някое от релетата при камионите.

Най-лесният вариант да се разбере дали създаденият проблем в електрическата система е причинен от релето е то да се подмени с ново. Ако след поставянето на новото реле проблемът не се реши е нужно да се провери веригата, която задейства релето с необходимите уреди и инструменти. По-принцип релетата на всяко едно превозно средство от лек автомобил до тежкотоварен камион може да бъде повредено вследствие на създадена висока температура, не добър контакт, окъсяване и други.

Първата или първична половина на релето използва електромагнит за да затвори вторичната електрическа верига в самата вътрешност на релето. Този електромагнит се активира чрез положителна и отрицателна мощност (+ и -), подобно на електрическата верига на светещата крушка. Втората половина на релето е ключ, който контролира създаденото захранване към определен аксесоар като горивната помпа, системата на запалване и други.

Така, че при релетата на автомобилите и камионите, ако се активира първичната страна (електромагнита), се затварят контактите на превключвателя за захранване и електрическият ток стига до конкретният уред или аксесоар. Активирането на първичната страна на релето може да се извършва ръчно, например: ключът за фаровете на таблото активира реле за контрол за захранването на фаровете.

Също така релейното първично активиране може да се извърши автоматично, пример за което може да е горивната помпа при леките автомобили и камиони. При този вариант компютъра на автомобила или камиона изпраща електрически сигнал, за да се активира релето на помпата за гориво.

Повечето релетата при автомобилите и камионите се намират в близост до предпазителите (бушоните). При необходимост от специално реле за вашият камион или кола използвайте онлайн каталога на 24asti.bg, за да сте сигурни, че ще го намерите бързо и лесно с опция да го закупите на най-добрата цена в цялата страна.