Части за Камиони

Намерете това от което се нуждаете


За какво служи тахографа при моторните превозни средства?

Тахографа е устройство, монтирано на превозно средство, което автоматично записва скоростта и разстоянието, заедно с дейността изпълнявана от водача по-избраните режими. Тахографа се активира автоматично, когато превозното средство е в движение. Наличието на различните режими като този за почивка могат да бъдат избрани ръчно от водача при необходимост. Една тахографска система се състои от подателна единица, монтирана на скоростна кутия на превозното средство.

Част от тахографа е главата, носителя на записа. Главата на тахографа може да е с цифрово или аналогово пренасяне на данни. Всички тежкотоварни превозни средства, произведени след 1 май 2006 година трябва да бъдат снабдени с цифров тахограф. Записващата аналогова глава представлява хартиен диск покрит с восък. Цифровите тахографи при камионите съдържат микрочип с флаш памет. Аналоговата глава на тахографа използва писалки за проследяване линиите на покритието на хартиеният диск, който се върти през целия ден, където едно завъртане обхваща период от 24 часа.

Аналоговите данни от тахографа се изтеглят визуално, но могат да бъдат подпомагани от ръчни инструменти за анализ. Аналоговите дискове също могат да бъдат електронно сканирани и анализирани от компютър, въпреки че процеса на аналоговото към цифровото преобразуване все още се нуждае от човешки експертно тълкуване за най-добри резултати, поради несъвършенствата на диска, като прах и надраскване марка и в повърхността на восъка, данните могат да бъдат неправилно прочетени.

Цифровите данни на тахографа се съхраняват в DDD файлове, които могат да бъдат внесени в софтуер за анализ на тахографа. При водачите на тежкотоварни автомобили като камиони и автобуси, законово се изисква точното отчитане на тяхната дейност. Записите от предходните дни и седмици, трябва да бъдат запазени и предоставени на транспортните органи при тяхното изискване. Водачите на камиони и автобуси с тахограф са с регулирано и регламентирано работно време.