Части за Мотори

Намерете това от което се нуждаете


Мотоциклетните гуми

Мотоциклетните гуми осигуряват контакт със земята или пътната настилка, чрез контактната повърхност при нормални условия и така те оказват много голямо влияние върху характеристиките на мотоциклета. При мотоциклетите се използват главно пневматични гуми. Мотоциклетни гуми са достъпни за много различни приложения, включително: touring спорт, cruiser, скутер, off road, dual спорт, ендуро спорт, мотокрос, рейсинг и други.

Има гуми, които са проектирани специално за dirtbikes. Спортните гуми осигуряват невероятно сцепление, но тяхната издръжливост е по-кратка и напълното им износването може да бъде на около 1600 км или по-малко. Съвременните производители на гуми за мотоциклети се опитват да открият най-добрия компромис между сцепление и издръжливост на гумата.

Налице са и същият тип гуми, разработени специално за състезания. Тези гуми предлагат най-високите нива на сцепление при завиване. Поради високата температура, при която тези гуми обикновено работят, те не са безопасни за шофиране по-нормални улици с допустимата скорост за дадените условия, тъй като гумите обикновено не могат да достигне оптимална температура, необходима за доброто сцепление.

В състезателните ситуации, състезателните гуми за мотори обикновено са предварително затоплени до необходима оптималната температура. Има няколко свойства на мотоциклетните гуми, които влияят по-време на тяхната експлоатация и стабилността на мотоциклета. Съпротивлението при търкаляне е съпротивлението, когато гумата се търкаля върху плоска повърхност. Коефициента на съпротивление при търкаляне на мотоциклетни гуми е около 0,02.

Този коефициент има тенденцията да се увеличава по-време на движение на мотоциклета. Силата cornering е напречната сила, произведена по-време на завой. При тази сила коефициента на мотоциклетните гуми има тенденцията да намалява с увеличаване на вертикалното натоварване, повишаването на налягането в гумите и повишаването на тяхната температура. Изпъкналата тяга е сила, перпендикулярна на посоката на търкаляне на гумите.

Пневматични пътека е подобен ефект, генериран при търкаляне на мотоциклетните гуми върху твърда повърхност и при странични натоварвания, както и в завои. Това е разстоянието на произтичащите от силата на завиване при странично хлъзгане, което се случва зад геометричния център на контактната повърхност. Израза релаксираща дължина описва закъснението между ъгъла на приплъзване, когато силата на завиване достигне равновесната му стойност.