Части за Мотори

Намерете това от което се нуждаете


Цел и начин на работа на охладителната система на мотоциклета

Целта на охладителната система на двигателя при мотоциклетите е да отстранява излишната топлина от двигателя, за да се запази работа на двигателя при най-ефективната му температура. Охладителната система на мотоциклета също така служи за възможно най-бързото достигане на правилната работна температура на двигателя след неговото начално стартиране.

В идеалния случай, охладителната система предпазва двигателя и му позволява да работи при най-ефективната необходима температура, без значение, какви са условията му на работа. Като гориво се изгаря в двигателя на мотоциклета, около една трета от енергията в горивото се превръща в сила. Друга една трета отива в изпускателната тръба неизползвана, а останалата част се превръща топлинната енергия.

Охладителната система, независимо от нейният вид и устройство е необходима във всеки мотоциклетен двигател с вътрешно горене. Ако не е предоставена охладителната система на двигателя при моторите, някои от частите биха се стопи от създадената топлина по-време на изгаряне на гориво. Също така при един мотоциклетен двигател без охладителна система буталата ще се разширят толкова много, че няма могат да се движат в цилиндрите. Охлаждането при двигателите на мотоциклетите бива два вида: водно и въздушно.

Най-често срещано и разпространено е водното охлаждане. То се среща най-вече при по-мощните мотоциклетни двигатели. Водната охладителна система на двигателя е структурирана от следните части и елементи: водна риза на двигателя, термостат, водна помпа, един или два радиатора, охлаждащ електрически или задвижван от ремък вентилатор, резервоар за охладителната течност и други. Чрез 24asti.bg, Ви бързо ще намерите необходимата резервна част за охладителната система на Вашият мотоциклет и то на страхотна цена.