Части за Строителни машини

Намерете това от което се нуждаете


Спирачна система за стрителни машини

Спирачната система служи за потискане на движението и се използва при моторните и др. превозни средства. Чрез триене, кинетичната енергия се преобразува в топлинна и се осъществява спирането.

В спирачната система има много елементи като спирачни барабани, спирачни дискове, накладки, спирачен цилиндър, спирачни апарати, маслени маркучи, спирачна помпа, серво апарат, спирачен цилиндър и т.н. Всички строителни машини са оборудвани с устройства за спиране - спирачна система.

Дисковете се изработват предимно от чугун, но е възможно да има и такива, които са направени от керамични композитни материали или карбон. Спирачните дискове се притискат от накладките и така се спира въртенето на колелото.

Накладките се монтират на устройство, което се казва – спирачни челюсти. Те се намират от двете страни на диска. От триенето, скоростта на въртене се забавя и колелото на строителната машина се забавя или спира напълно да се върти. От триенето се генерира топлинна енергия, а когато се нагорещят прекалено много спирачките, те стават по-малко ефективни.

Превозните средства с дискови спирачки спират по-добре отколкото тези с барабанни, точно поради тази причина – дисковете се охлаждат по-лесно. При барабанните спирачки, спирачната сила е винаги пропорционална на налягането, което при дисковите не е така.

Вече в много строителни машини се използват предимно дискове, макар че все още има и такива, които използват барабанни спирачки на задните си колела. Така те поддържат разходите и теглото си. По-голямата част от усилието при спиране се изпълнява от предните спирачки, за това задните могат да бъдат барабанни, това е един добър компромисен вариант.