Части за Строителни машини

Намерете това от което се нуждаете


Съединители за строителни машини

Превключването на предавките при строителните машини е необходимо, защото по този начин се постига по-добро предавателно число, което е нужно за задвижването им. Превключването на предавките става при натиснат педал на съединителя.

При строителните машини, механизма на съединителя се ползва, за да увеличи или намали скоростта на въртене, за да обърне посоката на въртене или да премести въртенето на различна ос, както и да запази ротацията на двете оси, които са синхронизирани. Обикновено, като се сменяват скоростите със съединителя, въртенето става по-бързо, защото преминава към по-висока скорост.

Когато се превключва от по-голяма на по-малка предавка, въртенето става по-малко. При строителните машини, освен за преминаване от по-малка към по-голяма предавка и обратното, съединителя служи и за преминаване на задна скорост. Със сигурност съединителят е необходимо устройство за всяко превозно средство.

Когато машината трябва да спре, без това да навреди на двигателя и, тогава колелата трябва да са отделени от него по някакъв начин. Тогава се използва съединителя, с който е възможно плавното превключване на предавките и скоростта намалява постепенно. Когато се използва съединителя се увеличава триенето между него и маховика. Маховика се свързва с двигателя при строителните машини, а скоростната кутия се свърза със съединителния диск.

Пружините позволяват натиск срещу диска на съединителя, когато педала му е натиснат и така той се притиска до маховика. Заключва входа на карданния вал на двигателя и започват да се въртят с еднаква скорост. Размера на силата на съединителя зависи от триенето, което става между неговия диск и маховика. При съединителя, силата на триене може да е същата като при спирачките, но целта която трябва да се постигне при управлението е различна.

Ако машината бъде оборудвана с нов съединител, тя ще работи много по-добре, защото превключването ще става по-лесно. Съвременните съединители са много по-надеждни и с по-дълъг живот, издържат на по-големи натоварвания и са по-сигурни.